2022-ben még mindig a “tartalom a király”, sőt egyre inkább azzá válik, ami a tartalom hullámra felülő tudatos cégvezetőknek nem mást jelent, mint a brand erősödését, a márka prosperitását, és végsősoron plusz bevételt.

A következő cikkben összeszedtünk néhány fontos szempontot, amit érdemes tudni a tartalommarketingről. Reményeink szerint ez segít majd abban is, hogy partnereink a megfelelő döntést hozhassák meg a marketing eszközök kiválasztásánál. Lássuk a tartalmat!

Mi az a tartalommarketing és miért fontos?

A tartalommarketing a digitális tartalmak előállítását és megjelenítését foglalja magában (pl. közösségi oldalakon, weboldalon való megosztás által) abból a célból, hogy a márka ismertségét, reputációját, észlelt minőségét és az iránta érzett fogyasztói bizalmat növelje.

Tartalom lehet például a rendszeresen frissített és közzétett közösségi média poszt (LinkedIn, Facebook, Instagram), vagy a weboldalon megjelenített és a Google keresőmotorja által is listázott blogposzt.

A sikeres cégek már régen felismerték, hogy a brand céljait szolgáló, konzisztens online kommunikáció/tartalomgyártás elengedhetetlen feltétele a márka közép- és hosszútávú sikerének.

Az alapok megismerése után térjünk is rá a lényegre, a “miért is éri ez meg nekem” kérdéskörére. Erre most hozunk 5 érvet, amely 5 alapvető területet fed le , ahol a tartalommarketing elengedhetetlenül fontos. Nézzük, mit tesz a tartalom értünk, cégvezetőkért!

1. Növeli a brand online láthatóságát

A mai kor marketingzajában az autentikus, jó minőségű és hatékony online tartalomgyártást nem lehet túlzásba vinni.  Itt nem érvényes a mondás, hogy a „kevesebb néha több”, mivel az online térben minden tartalom külön verseng más tartalmakkal az elérésekért, megfontolásokért, és a kattintásokon keresztül a mérhető piaci eredményekért (konverzióért).

A jó minőségű blogtartalom például közel 430%-kal növelheti meg a weboldalnak a keresőmotorok általi indexálását, és 50%-kal több látogatót generálhat, mint a blogot nem vezető weboldalak. 

2. Kielégíti a jelen kor online fogyasztói igényeit 

A tartalommarketing által az organikus (tehát ingyenes) és a fizetett hirdetésekkel megtámogatott üzenetek nagyságrendekkel több embert érhetnek el, mint a hagyományos offline, vagy online marketing eszközök (pl. bannerek). 

Ennek a fő oka az igényes, önálló értéket is képviselő tartalom felé való fogyasztói preferencia elmozdulása a hagyományos “reklámok” világából, amely reklámokra és hirdetésekre a XXI. század derekán élő információ és élménykereső fogyasztó már teljesen rezisztens és tompa.

Kutatások szerint a fogyasztók 131%-kal nagyobb valószínűséggel vesznek meg egy terméket, ha előtte azzal kapcsolatos edukatív tartalmat is láttak, vagy hallottak.

Az információszerzés módja erősen eltolódott az online források irányába, elsősorban a közösségi média javára, de a legfrissebb online fogyasztói szokásokat vizsgáló kutatások is azt mutatják, hogy a blog ma már az 5. legmegbízhatóbb információforrásnak tartott formátum. 

3. Potenciális vásárlókat (leadeket) generál

A képernyőkön minél többször megjelenő, jobb minőségű tartalom pozitív hatással van a fogyasztói döntésekre is. Az értékes tartalmat gyártó cégek háromszor annyi új ügyfelet vonzanak be az online térből, mint a hagyományos, pusztán reklámokat és sablonos üzeneteket megjelenítő társaik. 

A kulcs a problémamegoldás. A tartalom mixnek magában kell foglalnia olyan anyagokat is, amelyek önmagukban is értékesek a befogadó fél számára. Ez érdeklődést generál a brand iránt és visszatérő tartalomfogyasztókat (vagyis potenciális ügyfeleket) vonz.

4. Növeli a márkaismertséget és a márkahűséget

A márkaismertség (brand awareness) azt mutatja meg, hogy mennyire ismerik fel, illetve emlékeznek a fogyasztók egy adott márkára, és az azzal kapcsolatos fontos információk.

A konzisztens tartalommarketing egyrészt növeli azon személyek számát, akik felismerik a márkát, illetve el is mélyíti az ismeretet azokban a fogyasztókban, akik már hallottak a márkáról, de nem alakítottak még ki hozzá kapcsolodó preferenciákat és poitív attitűdöket, amely elengedhetetlen feltétele a márkahűség kialakításának.

5. Kiemeli a brandet a konkurencia közül

A tartalommarketing (itthon) azért is nagyon jó márkaerősítő eszköz, mert jelenleg még a legtöbb magyar cég nem, vagy nem megfelelően, nem konzisztensen űzi ezt a marketing műfajt. Éppen ezért ma még könnyen ki lehet emelkedni itthon, egy jól összerakott és olajozottan működő tartalommarketinggel a konkurencia tömegéből. Főleg, ha a tartalomgyártás a megfelelő online marketing stratégiába van beágyazva és azzal összhangban működik. 

Ha felkeltettük érdeklődésedet a tartalommarketing iránt, akkor van egy jó hírünk. Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, mi ebben tudunk neked segíteni a tervezéstől a tartalomgyártáson át az online platformok meghatározásáig és azok teljeskörű kezeléséig. 

Amiben számíthatsz ránk:

  • LinkedIn (legnagyobb B2B közösségi oldal) teljeskörű üzleti stratégia alkotás, üzleti oldal létrehozása, optimalizálása, kezelése, komplex tartalomgyártás (szöveg és vizuális anyagok, videok stb.), eredmények mérése.
  • Facebook, Instagram (B2B és B2C) teljeskörű üzleti stratégia alkotás, üzleti oldal létrehozása, optimalizálása, kezelése, komplex tartalomgyártás (szöveg és vizuális anyagok, videok, kreatív anyagok, nyereményjátékok, fizetett hirdetések, komplex kampányok stb.)
  • Webszöveg írás: SEO alapú, egyedi, marketingszempontú weblapszövegezés.
  • Landing (érkezési) oldalak: Sales szövegek gyártása, landing oldalak elkészítése és szövegezése az adott céloknak megfelelően. Hatékonyságmérés.
  • Piackutatás: A célpiacok komplex feltérképezése primer (kérdőíves) online, nagy populáción végzett kutatás alapján. Ennek alapján márka stratégia kialakítása és lebonyolítása.
  • Egyéb online marketing anyagok: bannerek, ppt. előadások, blogposztok, referenciák, esettanulmányok stb. elkészítése és elhelyezése.
  • Google hirdetések létrehozása, kezelése és az eredmények mérése.

Ha szeretnél Te is kiemelkedni a nagy digitális versenyben, bízd ránk a teljes online kommunikációdat és marketingedet.
A többi a mi feladatunk!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.