A logó, márkajelzés vagy márka ikon megtévesztően egyszerű feladatnak tűnik. Formák, színek, szimbólumok és néha betűk vagy szavak kombinációját alkalmazza egy egyszerű kialakításban, amely szimbolizálja a termék vagy szolgáltatás gyártói által kínált értékeket, minőséget és „ígéretet”.

A logók használata hosszú és előkelő múltra tekint vissza: címerekre, érmékre, zászlókra, vízjelekre és a nemesfémek jelzésére is alkalmazták. Hagyományosan a logót egy személy vagy tárgy eredetének rögzítésére használták, hogy kiemeljék annak értékét a helyével, vagy készítőjével keresztül. A modern védjegytörvények a 19. század végére nyúlnak vissza. A nemzeti nagyvállalatok megjelenése, amelyek áruikat a növekvő fogyasztói piacnak értékesítik, megteremtette az identitás kérdését.

Hogyan jelezhetnék termékeik minőségét, és hogyan különböztetnék meg őket az alacsonyabb rendű áruktól vagy kereskedelmi riválisoktól? A válasz egy egyedi „védjegy” volt, ahogyan a logót néha ma is említik. Ez a jogrendszer lehetővé tette a vállalatok számára, hogy nevet és tervezői azonosítót regisztráljanak (hasonlóan a terméktervek szabadalmához), ami biztosította számukra, hogy jogi lépéseket tegyenek védjegyük jogosulatlan használata ellen.

A Bass Brewery piros háromszöge volt az első védjegy, amelyet 1876-ban jegyeztek be az Egyesült Királyságban a „Trademark Registratuin Act” értelmében. A bejegyzett védjegyet egy kis ® szimbólum jelzi a logó vagy márka mellett.

A logó manapság szinte bármilyen formát ölthet. Egyesek olyan szavakat használnak, amelyeket testreszabott betűtípus tesz egyedivé, mások pedig szimbólumokat; sokan a kettő kombinációját almalmazzák. Az alábbi kategóriákba soroljuk a logótípusokat:

  1. Szimbólumszerű betűforma – Itt a betű van beletervezve egy kialakított formába ami kommunikálja a kulcs üzenetet. Sokszor monogrammként, vagy kezdőbetűvel használják.
    betujel 1
  2. Szóformák – Egy betűtípus alapú logó, amely kizárólag a vállalkozás nevére összpontosít. Gondolj a Visa-ra és a Coca-Colára. A Wordmark logók akkor működnek igazán jól, ha egy cégnek tömör és egyértelmű neve van. A Google logója remek példa erre. Maga a név fülbemászó és emlékezetes, így az erős tipográfiával kombinálva a logó elősegíti az erős márka ismertségét. Mivel a hangsúly az Ön nevén lesz, érdemes olyan betűtípust választani – vagy létrehozni egy betűtípust –, amely megragadja vállalkozása tevékenységének lényegét. Például a divatcímkék általában tiszta, elegáns betűtípusokat használnak, amelyek csúcsminőségűek, míg a jogi vagy kormányzati szervek szinte mindig ragaszkodnak a hagyományos, „súlyosabb” szövegekhez, amelyek biztonságosnak érzik magukat.
    szojel
  3. Embléma logó - A képi jel (néha márkajelzésnek vagy logószimbólumnak nevezik) egy ikon vagy grafikus alapú logó. Valószínűleg ez a kép jut eszünkbe, ha „logóra” gondol: az ikonikus Apple logó, a Twitter madár. E vállalatok mindegyikének logója annyira emblematikus, és mindegyik márka annyira megalapozott, hogy önmagában a védjegy azonnal felismerhető. Az igazi márkajelzés csak egy kép. Emiatt trükkös logótípus lehet az új cégeknek, vagy azoknak, akiknek nincs erős márka ismertsége.
    kepi jel logok 1
  4. Absztrakt logók - Az absztrakt védjegy a képes logó egy meghatározott típusa. Ahelyett, hogy felismerhető kép lenne – például egy alma vagy egy madár –, ez egy absztrakt geometriai forma, amely az Ön vállalkozását ábrázolja. Néhány híres példa közé tartozik a BP logó, a Pepsi osztott kör és a csíkos Adidas. Mint minden embléma szimbólum, az absztrakt jelek is nagyon jól működnek, mert egyetlen képbe tömörítik a márkát. Ahelyett azonban, hogy valami felismerhető képre korlátozódnának, az absztrakt logók lehetővé teszik, hogy valami igazán egyedit hozzon létre a márka képviseletére.
    absztrakt jelek
  5. Kombinációs - A kombinált védjegy olyan logó, amely kombinált szó- vagy betűjelből és képi jelből, absztrakt jelből vagy kabalából áll. A kép és a szöveg elhelyezhető egymás mellett, egymásra rakható, vagy integrálható egy kép létrehozásához. Néhány jól ismert kombinált embléma a Doritos, a Burger King és a Lacoste. Mivel egy név a képhez kapcsolódik, a kombinációs jel sokoldalú választás, hiszen a szöveg és az ikon vagy a kabalája együtt erősíti a márkát. A kombinációs jelöléssel az emberek azonnal összekapcsolják a nevedet a képjellel vagy a kabaláddal! A jövőben előfordulhat, hogy kizárólag egy embléma szimbólumra hagyatkozhat, és nem kell mindig feltüntetnie a nevét. Továbbá, mivel a szimbólum és a szöveg kombinációja együtt különálló képet hoz létre, az ilyen típusú logókat általában könnyebb védjegyekkel ellátni, mint egy képi védjegyet önmagában.
    kombinalt

A fenti csoportoknak ugyanakkor mind bírniuk kell azokkal a jellemzőkkel, amik egy logót, egy szimbólumot sikeresség tesznek (és ezáltal a használóját a vállalkozást is!). Nagyon sokszor találkozunk azzal a nyomással, hogy szeretne a cég tulajdonos mindent belerakni abba kis ikonba, ami őt és a vállalkozását jellemzi. Gondoljuk végig, hány híres márkát tudunk mondani, ahol bele van építve minden terméke, szolgáltatása, vagy azokra jellemző tulajdonságok a designba?

Egyet sem minden bizonnyal és ez nem véletlen.

Hiszen a jó logó:

  • Egyszerű, könnyen megjegyezhető – ha fejből le tudod rajzolni bármikor, akkor jó!
  • Egyedi, ne hasonlítson máséra – ne lehessen összetéveszteni más cég logójával.
  • Legyen skálázható - reszponzív kialakítás biztosítja, hogy vertikális, horizontális tájolásban és különböző méretű felületeken is értelmezhető legyen
  • Időtlen – ne üljünk fel az időszakos trend hullámokra, aktualitásokra!

Keress minket, hogy együttfektessük le a vizuális kommunikációs alapját, a logódat!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.