Ez a kérdés gyakran felmerül a grafikai tervezés során, kliens oldaláról. A probléma technikai jellegű, mégis nagyon fontos lehet ez az információ egy adott grafika tekintetében, ha pl. logótervezésről, névjegykártyatervezésről, vagy nyomtatott anyagok grafikáiról van szó.  Mi a különbség a két fogalom között, és miért fontos ez egyáltalán?

Mit jelent a pixeles (raszter) grafika?

A pixeles grafika, ahogyan az a nevében is benne van, kis (négyzetes) képpontokból áll össze, mely kis képkockák egymás mellett állva, különböző színekben alkotják meg magát a képet. Minél jobban ránagyítunk a képre, annál jobban látszanak a különálló pixelek.

  • A pixelek tehát tulajdonképpen a legkisebb építőkockái a képnek.
  • Minél több pixelt tartalmaz egy kép, annál nagyobb a felbontása.

Gyakori pixeles formátumok: JPG/JPEG, PNG, GIF, TIFF

Mit jelent a vektor grafika?

A vektoros grafika ezzel szemben nem képpontokból áll, hanem algoritmusok segítségével alkotott geometriai alakzatokból.

A vektor fogalma a matematikából már ismerős lehet mindenkinek. A görbéket vektorokkal lehet leírni, aminek iránya és nagysága van, ezek egy pontban érintik a görbéket. Így alkotja a vektor a vektorgrafikát görbékből.

Mivel a kép nem pixelekkel, hanem az alakzatokat definiáló matematikai képletek formájában tárolódik, ezért a grafika korlátlanul és minőségromolás nélkül kicsinyíthető, nagyítható.

  • A vektoros képek élei, szélei a belenagyítás után is teljesen élesek maradnak, nem esnek szét alkotóelemekre, mint a pixeles képek esetén.
  • Gyakori vektoros formátumok: EPS, SVG, CDR, Ai

Miért fontos, hogy pixeles vagy vektoros grafikát használunk?

Ha nem rendelkezel vektoros formátumú képpel, akkor az adott célhoz nem biztos, hogy megfelelő lesz a grafikád. Ilyen esetben nem marad más út, mint magát a grafikát újra tervezni/rajzolni vektoros formátumban. Ezt a grafikusok el tudják végezni a megfelelő programokkal.

Ez a munka mindenképp szükséges lesz pl. a logótervezésnél, hiszen ez kizárólag vektorgrafikus képpel kivitelezhető a használható végeredmény eléréshez.

Emellett a vektoros formátum fontos még a betűk tervezésénél, névjegykártyáknál, étlap/itallap készítésnél, tárgyakra nyomott grafikáknál stb. mivel ebben az esetben is a méretarányok változtatása okozta torzulás nagy mértékben ronthatja a vizuális élményt és a minőséget.

A pixelgrafikának is vannak előnyei, így bizonyos helyzetekben éppen úgy hasznos lehet. Ilyen előnyök pl. az egyszerű adatszerkezet; az egyszerű algoritmus; a gyors feldolgozás; mely előnyök például fototechnikai trükköknél jól alkalmazhatók.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.