A legfontosabb kifejezések, amelyekkel egy grafikai tervezőmunka során találkozhatsz

A fölöslegesen „szakmaiaskodó” ügyfélkommunikáció káros lehet egy tervezési folyamat során, mindazonáltal van pár alapvető terminus, amit a laikusoknak is érdemes megismerniük, hogy gördülékenyebbé váljon a designerekkel, grafikusokkal való közös munka. Ezekből szedtünk össze alább egy csokorral!

Munkánk során gyakran szembesülünk azzal a helyzettel, hogy egy-egy kifejezést (legyen az akár rövidítés, angolból, latinból átvett terminológia, vagy mozaikszó), mindenki által ismertnek kezelünk, holott az valójában szakzsargon.

Ilyenkor az ügyfél talán visszakérdez, de rosszabb esetben csak bólogat, a fontos infó egy része pedig elvész, ami félreértést és jogos kétségeket ébreszthet a közös munka során.

Tervező grafikusokként néha azzal a hibás feltételezéssel élünk, hogy az ügyféllel egy nyelvet beszélünk, holott nem erről van szó. Mivel neki nem ez a szakmája, ezért számos szakkifejezést valószínűleg nem ismer, vagy nem jól ismer. Lássuk ezekből a leggyakoribbakat, amelyeket ezen túl már mindenki ismer majd, aki elolvassa a cikket.

Print

A print nem más, mint a nyomdából kifutó nyomtatott (szöveggel és/vagy grafikákkal ellátott) anyag.

Kifutó

Amikor grafikákat készítünk, amiket ki szeretnénk nyomtatni, sokszor kifutó is szükséges. Ez egy extra felület, általában 3-5 mm a széleken, amelyet hozzáadunk a dokumentum kész méretéhez, és ami lehetővé tesz egy kis mozgásteret amikor azt kész méretre vágjuk, így az esetleges pontatlanságok sem fognak “fehér” keretet jelenti a lap szélén.

CMYK

A színes nyomtatásban használt négy alapszín (cián, magenta, sárga, fekete) betű szava. Négyszínnyomásnak is hívják, mivel négy alapszínt nyomtatnak a papírra, amelyekből “keveredik” a végleges megjelenés.

Belív

A könyvek, katalógusok, nyomtatott print anyagok belső oldalát, kötészetileg összetartozó egységet nevezik belívnek.

Biegelés

A hajtásokat hívjuk így. Olyan felületi szakasz, ahol előre, fizikai görgőkkel “nyomott” szakasz mentén a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják.

Proof

Digitális eljárással készített próbanyomat, amelyet a nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére használunk.

Plotter

Általában prototípusok validálására használt nyomdai előkészítés: bizonyos útvonal, szabásminta (stanc) mentén megvágja, és/vagy biegeli (lásd fentebb) a papír felületét. Így készítünk elő dobozokat, hogy biztosan tökéletes legyen a záródás, megfelelő az anyagválasztás.

Pantone skála

A Pantone színek ún. direkt, vagyis nem négy alapszínből alkotott színek. Külön színként nyomják őket olyan esetekben, amikor nem keverhető a kívánt szín (pl. arany, ezüst, neon stb.) vagy meghatározott színű felületet kell képezni (pl. logó esetén).

A Pantone színek pontos meghatározására alkalmazzák a Pantone színskálát, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a megrendelő által kiválasztott szín kerüljön kinyomtatásra, nyomdától függetlenül.

Riccelés

Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek, tehát az öntapadó címke olyan bemetszését jelöli, amely a címke hordozó felületét nem éri el, de mégis “körbevágott” a ragasztófelülettel ellátott címkénk.

Stancolás

Papírfeldolgozásban a kartondobozok, címkék stb. kivágását jelenti, a megfelelő vágóformával, stancrajz (szabásminta) alapján.

Lakkozás

A nyomási műveletek befejező művelete, felületkezelés. A festékrétegek száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonják be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát, így lehet matt-fényes, vagy 3d felületeket létrehozni.

Prégelés

Olyan felületkezelési eljárás, ahol egy exklúzív, általában fémes színű szallagot hő és prés hatására nyomnak a papírra. Leggyakrabban az arany és az ezüst változatairól hallani, de partnereinknél egész katalógusnyi színverzió létezik.

Rollup

A rollup egy olyan dekorációs elem, ami egy fémszerkezet és a benne feltekert állapotban tárolt, grafikával ellátott nyomat együttese. Könnyen hordozható, strapabíró és mindenki által összeállítható reklámszerkezet.

Stock fotó

A stock fotó olyan képek kínálata, melyek speciális célokra használhatók. A képek segítségével kreatív (hirdetési és sajtóillusztrációs) feladatok oldhatók meg profi fotós bérlése nélkül. A rendelkezésre álló adatbázisból könnyű lícenszeléssel (fotó felhasználásához fűződő jogok) tömegesen is elérhetőek.

Reméljük hasznos volt számodra ez a kis grafikai, szakmai szószedet, és tanultál néhány új, hasznos kifejezést és módszert. A következő posztunkban újabb gyakori, de sokak által nem ismert kifejezést hozunk, ezúttal a webdesign területéről. 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.