7+1 kérdés, amire választ kell adnia céges honlapodnak, hogy sikeres legyen

Egy üzleti weboldal ideális esetben nem öncéllal készül el, hanem mindig valamilyen megtérülést szolgál. Lehet ez márkaismertség, termék/szolgáltatás promóció, vagy új érdeklődők elérése az online térben. De milyen a jó vállalati weboldal? Esztétikus? Hatékony? Felhasználóbarát? Informatív? És a különböző kritériumok közül melyek a legfontosabbak? Az alábbi blogposztunkban összegyűjtöttük azt a 8 alapkérdést, amit mindenképp meg kell válaszolnia a honlapodnak, ha azt akarod, hogy a felhasználók ne kattintsanak el, mielőtt még elvégeznék az általad kívánt cselekményt (pl. vásárlás, feliratkozás, regisztráció stb.).

A kérdés, hogy „mitől lesz jó a weboldal?” sokakban megfogalmazódik, akik üzleti tevékenységük során website indítására adják a fejüket. Vannak olyanok is, akik a meglévő honlapjukkal kapcsolatban bizonytalanodnak el, hogy az vajon megfelel-e a kiélezett online versenypiaci mezőny támasztotta elvárásoknak.

Profi weblaptervezőkként pontosan tudjuk, hogy egy honlap minősége korántsem szubjektív kérdés, hanem egy komplex, jól definiált kritériumrendszernek való megfelelés alapján értelmezhető. Az egy dolog, hogy laikusként ki mit tart szépnek és fontosnak egy honlapon, az pedig egy másik, hogy mik a szakmai szempontból „kötelező” tartalmi elemek. Nézzük meg tehát, mik azok a kérdések, amelyekre egy felhasználónak a honlapodra érkezve néhány percen belül választ kell kapnia. Ha ezek közül valamelyik nem stimmel, érdemes szakemberhez fordulnod a honlap fejlesztése ügyében.

Kiket reprezentál a weboldal?

Az első és legfontosabb kérdés, amire a weblapra érkező személyeknek választ kell kapniuk, hogy kik vagytok, mivel foglalkoztok, milyen területen nyújtotok terméket vagy szolgáltatást.

A logó már önmagában egy fontos kommunikációs elem, mivel a jó logónak szimbolizálnia kell a cég értékeit és utalnia kell a tevékenységre is valamilyen módon. A logó mellett a cég neve az, ami még árulkodó lehet, bár ez nem minden esetben mond el sokat a látogatónak a cégről, így itt inkább egy szlogen, vagy kiemelt üzenet lehet célravezető, amely figyelemfelkeltő, csattanós, jól megjegyezhető, és amely ad egy tömör esszenciát arról, hogy kik vagytok, mit és hogyan csináltok. Ezt érdemes olyan helyre rakni, hogy azonnal szemet szúrjon a kezdőlap megnyitása után.

A menüsorban emellett érdemes elhelyezni egy „rólunk” linket is, melyre kattintva a látogató bővebben is olvashat a cégről, annak missziójáról, útjáról és piaci előnyeiről. A webdizájn itt nagyon sokat adhat a gyors megértéshez, hiszen a tipográfiától kezdve a térhasználaton át a különböző vizuális elemekig számtalan eszköz áll rendelkezésre a márkaidentitás definiálására.  

Mivel foglalkozik a cég?

Bármilyen meglepő, ez a kérdés nem mindenki számára egyértelmű, aki a weboldaladra látogat. Sokan úgy találnak rád, hogy fogalmuk sincs, mi a cég profilja, mivel foglalkozik és mit nyújt az ügyfeleinek. Ennek nagyon hamar ki kell derülnie, különben a látogató el fog kattintani az oldaladról.

Itt érdemes a vizuális tartalmakra, valamint a különböző szimbólumokra, címkékre (pl. ikonok, menüsor tartalma és struktúrája, CTA gombok stb.) támaszkodni, mivel a hosszabb szöveges szakaszok elolvasása nagyobb erőfeszítésbe kerül, így ehhez általában már egy alapvető érdeklődést ki kell váltani a látogatóból.  

Fontos a tiszta és sallangmentes fogalmazás, az egyértelmű kifejezések használata, kerülve a szlenget és a konyhanyelvet (hacsak nem egy receptoldallal van dolgunk). A szakmai terminológia használata általában fontos, főleg a B2B szektorban, de az igényesebb B2C szegmensekben is elvárt a professzionális nyelvi stílus használata.

Legjobb, ha az első hajtás felett (tehát a görgetés nélkül is látható felületen) már valamilyen módon kiderül, hogy mik a cég főbb termékei/szolgáltatásai, így a látogató gyorsan fel tudja mérni, hogy jó helyen jár-e.

Miben különbözöl a versenytársaktól?

A USP-k, tehát az egyedi terméktulajdonságok hatékony bemutatása az egyik legfontosabb módja annak, hogy az érdeklődők téged válasszanak a versenytársak helyett. Érdemes első lépésként egy listát készíteni azokról a körülményekről és előnyökről melyekben a te céged többet nyújt a versenytársaknál. Lehet ez egy teljesen egyedi megoldás valamilyen problémára, vagy a teljesítés módja, gyorsasága, vagy bármilyen egyéb hozzáadott érték, ami a te cégedre jellemző és ami kiemelt előny más hasonló cégekhez képest.

Ezekre a konkrét előnyökre érdemes fókuszálni a weboldalon is, kerülve az általános megfogalmazásokat és az olyan univerzális pozitív jelzőket, amelyeket bármely cég elmondhat magáról, de amelyek nem mondanak el semmit konkrétumot a te cégedről.

Az ilyen speciális marketing tartalmak megfogalmazása nehéz, és profi marketingkommunikációs ismereteket igényel, így mindenképp érdemes szakértőre bízni ezt a feladatot is. Nálunk a Barna Design-nál például külön szakember felel a weboldal minden területéért, így mind a webdesign, mind a funkciók és a tartalom ugyanazt a célt szolgálják, mégpedig a cég piaci sikereit.

Hogyan lehet veletek kapcsolatba lépni?

Erre célszerű mindig egy külön menüpontban is beszámolni és az oldal alján a láblécben is érdemes elhelyezni ezeket a kapcsolati infókat, mindig a lehető legátláthatóbb módon. Cím, telefonszám és akár Google térkép beágyazása (SEO szempontból is fontos), és a weboldalba ágyazott üzenetküldési lehetőség is rendkívül hasznos funkció. Számos ügyfél csúszhat ki a kezeid közül, ha nem azonnal és könnyen megtalálhatóak ezek az információk a vállalatodról. Ne feledd, a látogatókat tekintve az egyik legfőbb dolog, amit elvárhatsz tőlük, hogy a honlapod alapján kapcsolatba lépjenek veled. Tedd nekik ezt könnyebbé.

Mit nyújtanak a termékeid, szolgáltatásaid?

Ez a rész nem pontosan ugyanaz, mint a cég profiljának leírása. Itt ugyanis arról kell beszámolnod, hogy pontosan mi fog történni akkor, ha valaki igénybe veszi a szolgáltatásodat. Mit kell neki tennie, és mit teszel te, mik lesznek a folyamat pontos lépései, mi lesz a konkrét megvalósulás és ez mikor következik be. A termékeknél pedig, hogy hogyan működik a termék, mire jó, miben segíti a vásárlót stb.

Itt is érdemes az írott tartalmat vizuális megoldásokkal támogatni. Jól jöhetnek az info-grafikák, az ikonos megjelenítések, a felsorolások, kiemelések, fotók és illusztrációk, beágyazott videók, a gyakori kérdések (FAQ), vásárlói visszajelzések stb.

Mit szeretnél elérni az oldaladdal, mit vársz a látogatótól?

A CTA (Call To Action), magyarul a cselekvésre való felhívás az egyik legfontosabb marketing elem az online felületeken is. A látogató nem fogja tudni magától, hogy mit vársz tőle, tehát hogy pontosan mit kell tennie (hova kell klikkelnie, mit kell kitöltenie stb.) ahhoz, hogy vásárolhasson tőled, vagy igénybe vehesse az ajánlatodat. Érdemes ezért minden releváns ponton jól érthető felhívásokat elhelyezni a weboldalon (pl. „lépjen velünk kapcsolatba”, „vásároljon most”, „kosárba teszem”, „regisztráljon itt” stb).

Ezeket a felhívásokat nagyon pontosan, jól definiált design stratégiák mentén kell elhelyezni a weboldalon, hiszen itt kritikus lehet például az is, hogy olyan helyre rakjuk a gombokat és felhívásokat, ahol a látogatók tekintete nagyobb eséllyel pásztáz, több időt tölt el stb. Ehhez szakemberre van szükség.

Megbízható a weboldalad? És a céged?

A mai online kommunikációs- és marketing zajban az emberek hajlamosak már mindent spam-nek tekinteni, és ott is csalást sejteni, ahol ilyenről szó sincs. Erre persze jó okuk van, mivel az online tér még ma is rendkívül alulszabályozott, és számos oldal akar rosszhiszeműen adatokat kicsalni a látogatóktól. Éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy az oldalunk biztonságos legyen (pl. SSL tanúsítással rendelkezzen) illetve, hogy olyan bizonyítékokat „social proof-okat” is felsorakoztasson, ami ellenőrizhető és után követhető.

A pontos cégnév, címmel és elérhetőséggel kiegészítve már jó kezdés lehet, mivel ez alapján a látogató már tudja ellenőrizni, hogy a cég valóban létezik-e. Emellett a referenciák bemutatása, az esettanulmányok és megvalósult projektek leírása, esetleges díjak, elismerések, vagy pályázatok közzététele is növeli a bizalmat és a transzparenciát.

Milyen felületeken vagytok még elérhetők?

Manapság már minden cégnek alapvető érdeke, hogy a weblap mellett jelen legyen még olyan felületeken, amiket a potenciális vásárlók és partnerek is látogatnak. Ez tevékenységtől függően lehet pl. a Facebook, az Instagram (általában B2C cégeknél) vagy a szakmai felületek képviselőjeként a LinkedIn (B2B cégeknél jellemzően).

Ezek a platformok egyrészt a keresőmotorban is megjelennek, másrészt az itt közzétett tartalmak és linkek direkt forgalmat jelenthetnek a weboldal számára is. Ha szükséged van professzionális social media tervezésre, tartalomgyártásra, vagy az egész kérdést szeretnéd letudni úgy, hogy közben neked ne legyen vele semmi dolgod, viszont kiemelkedő aktivitást mutass ezeken a fontos felületeken, akkor mi a Barna Design-nál ebben is tudunk neked segíteni!)

A Facebook, Instagram, Youtube, vagy LinkedIn ikonokat (amennyiben van aktív és rendszeresen karbantartott, tartalmakkal frissített üzleti profilod az adott felületeken) érdemes jól látható helyen elhelyezni a weboldalon is, ezzel átjárást biztosítva az adott platformokra.

Ha van céges oldalad, vagy a jövőben tervezed annak elindítását (amire ezúton is bíztatunk, hiszen ez ma már szinte létkérdés egy cégnek) akkor tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak te is!

Amennyiben segíthetünk neked teljesen egyedi, minden szakmai és marketing elvárásnak maximálisan megfelelő honlapot építeni, ami valóban működik, ami nem jön veled szembe sehol, és ami a céged marketing- és sales stratégiájának zászlóshajója lehet, keress minket bizalommal.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.