(Hogyan épül fel egy működő branding folyamat a Barna Design-nál?)

Tudtad, hogy a brand komplex gépezetében a vizuális branding az egyik legfontosabb összetevő? 

Márkád arculati megjelenését azonban ne úgy képzeld el, mint egy statikus építményt, melyet egyszer kell csak felépíteni, és utána már stabilan áll, és működik magától. Inkább érdemes a vizuális branding-re úgy tekintened, mint egy élő, organikusan fejlődő és folyamatos gondoskodást igénylő teremtményre.

Kutatás

Első lépésként átfogó kutatást kell végeznünk a márkán, amin dolgozni fogunk. Ez a feladat pár napot is igénybe vehet, mivel ez a lelke az egész folyamatnak. Ebben a szakaszban sok információt gyűjtünk össze a cégedről, majd azokat elemezzük és ki is értékeljük.

Itt történik meg a versenytárselemzés mellett a célközönség pontos meghatározása is. Ez egy kritikus szakasz, hiszen nem elég megalkotunk a megfelelő marketingfegyvert, azt is tudnunk kell, pontosan mire akarunk vele célozni és lőni.  

A célközönség definiálása mellett érdemes megalkotni (ha ez még nem történt meg korábban) az ún. buyer persona profilokat is, melyek az „ideális” vásárlóid tulajdonságaival bírnak, és melyek jól modellezik számunkra azt a virtuális személyt, akit meg kell majd szólítanunk a vizuális térben.

Ebben a szakaszban olyan fontos analitikai eszközöket is érdemes felhasználni, mint a SWOT analízis, amely a brand erősségeit, gyengeségeit is feltárja, emellett a projektben rejlő lehetőségeket és kockázatokat is tartalmazza. Ennek alapján tovább lehet már lépni a következő fázishoz, a briefinghez.

Miért fontos a kutatás? A megfelelő vizuális branding alapvetően megköveteli az átfogó előzetes analízist, mivel csakis így adhatunk partnerünknek valóban működő, a márka egyedi igényrendszeréhez illeszkedő megoldásokat.

Briefing

Ez az a pont, ahol leülünk egymással beszélni. Közösen feltárjuk a pontos célokat, meghatározzuk a kommunikációs stílust és azokat a mérőszámokat is, amelyek a projekt sikerességét mutatják majd nekünk, hiszen mérhető eredmények nélkül nincs is értelme belefogni a munkába.

Itt kerülnek először bemutatásra azok a design stílusok is, melyek mentén haladhatunk majd tovább. A beszélgetés alkalmával megbeszéljük az elvárt eredményeket is.  A briefing történhet online, vagy egy személyes találkozó keretei között, általában 1-2 órás időintervallumban.

Miért fontos a briefing? A személyes megbeszélés alapjaiban határozza meg a közös munka minőségét. Fontos, hogy beszéljünk, hiszen ez az a lehetőség, amikor a bizalom kiépítése mellett valóban rá tudunk hangolódni közösen a projektre, megbeszélve annak minden fontos részletét a hatékony induláshoz.

Vázlattervek

A kidolgozott stratégiai vonalak mentén ebben a fázisban elkészítjük az elsődleges grafikai- és design koncepciókat. Megalkotjuk a grafikai vázlatterveket, mely tartalmazza azokat a színeket, stílusokat, hangulatokat, melyeket a márkaszemélyiség részéve szeretnék tenni.  Ebben a szakaszban megtörténik az irányvonalak végleges kiválasztása, a szakasz végén pedig prezentáljuk a kész koncepciót.

Miért fontosak a vázlatok? A végleges design elkészítse előtt még van lehetőség változtatni az irányokon, ha a folyamat fejlődésének iránya ezt szükségessé teszi. Ez a lépés biztosítja, hogy mindenki számára kielégítő végeredményt nyújthassunk majd a folyamat végén, és biztosan összeérjenek az elképzelések a produktummal kapcsolatban.

Design kidolgozása

A design megvalósításának szakaszában is még tovább finomítjuk a koncepciót, hangoljuk a részleteket, hogy minden tökéletesen illeszkedjen az előzetes elképzelésekhez a folyamat végén. Ebben a stációban a grafikai elemek véglegesítésre kerülnek, és implementáljuk a designt a különböző alkalmazási területekre is. Ezzel párhuzamosan megalkotjuk a felhasználási mutációkat is, hiszen a terv alapvetően több különböző cél elérését is támogatja majd.

Miért fontos a design? Ez a szakasz gyakorlatilag a megvalósítás lefontosabb munkálatait foglalja magába. Itt még mindig tudunk finomhangolni, de ezen a ponton már pontosan definiált stratégia mentén haladunk a végkifejlet felé.

Brandbook

A folyamat végén megtörténik a digitális elemek előállítása, valamint a nyomdai anyagok előkészítését is elvégezzük. A terveket az arculati kézikönyvbe igényesen és átláthatóan foglaljuk össze, mely már a kész megjelenést mutatja be, és mely összefüggéseiben tükrözi az újonnan kialakított márkaidentitás legfontosabb elemeit.

Miért fontos a brandbook? Az elvégzett munka látványos és koherens megjelenítése mind számunkra, mind ügyfelünk számára jelentős előnyökkel bír. Az arculati kézikönyv nekünk, tervezőknek egyrészt egy biztosíték szellemi jogaink védelmére (mit és hogyan lehet módosítani, felhasználni stb.), megrendelőinknek pedig egy silabuszt kínál például a marketing anyagokhoz, a gyártáshoz, az on-boarding folyamatokhoz és minden olyan területen, ahol az új arculati elemek felhasználásra kerülnek valamilyen módon.

A kész design átadása után egyrészt gratulálunk ügyfelünknek, hiszen ezen a ponton egy jelentős lépés történt a cég jövőbeni piaci sikereinek fellendítése irányába. Ezután csapatunk még nem fejezi be a munkát, hiszen mi utánkövetést is végzünk, mely egyben garanciát is jelent arra, hogy amit csinálunk, azt valós, mérhető eredményekre kalibrálva kínáljuk partnereinknek.

Ha úgy gondolod, az új céges arculatoddal kapcsolatos elképzeléseidet a legprofibb csapat gondjaira bíznád, vagy ha csak elakadtál, és úgy érzed, kell a szakértői segítség márkád sikereinek tovább lendítésében, keress minket bizalommal!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.