A jól felépített márkáknak van egy kívánatos tulajdonságuk. Nem fog rajtuk az idő vasfoga. Ehelyett az évek múlásával nemesednek, elnyerik saját tradícióikat és közben generációkon átívelő rajongótáborra tesznek szert.

A gyermekkorunk cikóriás illatú reggeleit bearanyozó Macikávé hosszú évtizedek óta őrizte népszerűségét régi megjelenésével, hogy végül egy új, a XXI. század felnövekvő generációnak jobban azonosulható arculatra váltson. Itt lépett a képbe a Barna Design csapata, hogy egy izgalmas és sikeres rebranding projekt keretein belül modernizálja a régi klasszisnak számító Macikávé vizuális megjelenését. Tekintsünk be a projekt kulisszái mögé!

A Maci (mielőtt találkozott velünk)

Sokan nem is gondolnák, de a Macikávé története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza. A Franck Henrik és Fiai cég 1822-ben alakult és az Osztrák-Magyar Monarchiában értékesítette a termékeit. 

Az évtizedeken, sőt, talán évszázadokon is átívelő története során a Macikávé gyártója számos változáson esett át (átszervezések, államosítás és privatizáció) míg végül 2021-ben 100 %-ban magyar tulajdonba került. Jelenleg pedig Multi-Cikória Kft. néven működik.

Macikávé projekt (tervezés és a célok)

Ügynökségünk azt a megtisztelő és izgalmas megbízást kapta a cég jelenlegi tulajdonosaitól, hogy a régi értékeket megőrizve, ám a modern kor fogyasztói szokásainak és marketingelvárásainak megfelelve gondoljuk újra a Macikávé termékeinek megjelenését, és ezzel párhuzamosan a brand arculatát is frissítsük fel, egészen az alapoktól.  

A projekt kiemelt célja volt, hogy a Macikávét, annak minden kedvező jellemzőjével egy modernebb, trendibb formában jelenítsük meg úgy, hogy közben a brandhez kapcsolódó pozitív érzelmeket (pl. nosztalgia, ismerősség stb.) megőrizzük.  

Első lépésben piackutatást és versenytárs elemzést végeztünk. A kutatási eredményeink szerint a fogyasztók fejében az egyik legfontosabb kulcsfogalom a Macival kapcsolatban még mindig a „retro”, mely fogalomkör egyébként is reneszánszát éli a XXI. századi marketingben, ilyen téren a projekt egy „hálás” kontextusban valósulhatott meg. A retro utáni legfontosabb társított fogalmak voltak még az „otthon”, a „meleg” és a „gyermekkor” kulcsszavak.

Fontos lépés volt a projektmegvalósítás előtt, a csomagolásban és annak ikonikus márkakarakterében rejlő lehetőségek átfogó feltérképezése is

macikave2

Egy modernebb márkakarakter kialakítása

Az új stílusú márkaprofil egy modernebb cartoon stílust képvisel. Az új Maci megjelenítésére egy rajzolt mascot figurát alkottunk, mely a jelen kor animációs- és grafikai világába jobban illeszkedik, mint elődje, és mellyel könnyebben tud azonosulni a fő célcsoportot jelentő fiatal korosztály. 

A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottunk a színekre, ügyelve a már említett retro jelleg megtartására, mégis élénkebbé téve a brand vizuális megjelenését a csomagoláson. Mint minden branding és rebranding folyamatnál, itt is nagy hangsúlyt fektettünk a USP-k (Unique Selling Propositin) megfelelő kommunikálására, így például a termék egészséges jellegének kiemelésére is.

macikave1

macikave1 2

Merre néz a Maci? (A célcsoportok bizalmának elnyerése)

Külön említést érdemlő szempont volt, hogy a maci szeme lefelé nézzen a csomagolásról, ezzel alakítva ki „szemkontaktust” a vásárló és a termékdizájn központi eleme, a macifigura között. 

Marketingkutatások igazolták, hogy amennyiben a termékcsomagoláson, vagy egyéb marketingfelületeken figuratív, kvázi személyt ábrázoló grafika látható, akkor a szemkontaktus érzését létrehozó dizájn kimutathatóan megnöveli a termékkel kapcsolatos vásárlói bizalmat. Ezt a hatást használtuk ki mi is a tervezésnél.

Mivel a fogyasztói célcsoport (gyermekek) a való életben is azt tapasztalja, hogy a felnőttek lefelé nézve tartják velük a szemkontaktust, így a dobozon elhelyezett maci figura is lefele néz, ezzel hozva létre a korosztály számára már megszokott szemkontaktus pozíciót. 

fuzet

A „Maciprojekt 2020” eredményei

Partnerünkkel, a Multi-Cikória Kft.-vel való együttműködésünk során átfogó rebranding folyamatot vittünk véghez, ami nemcsak a fent említett termékdizájn megalkotását foglalta magába, hanem kiterjedt egyéb kiegészítő termékekre, a gépjárműparkra és számos más értékesítési eszköz megalkotására is.

A Maciprojekt remek kihívás volt grafikai tervezőcsapatunk számára is. Az összetett grafikai tervezési- és marketingstratégiai feladatokat sikeresen oldottuk meg, ügyfelünk értékesítési lehetőségeinek növelését maximálisan szem előtt tartva. A Maci ezáltal, immáron új, modern ruhájában folytatja útját, hogy a jövő generáció számára is éppen ugyanazt a melegséget, otthonosságot és boldogságot jelentse, mint amit a mai felnőtteknek jelképez.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.